poniedziałek, 2 października 2017

Ciasto typu Kinder Country


Moi synowie niedawno mieli urodziny. Pamiętam czasy, gdy tydzień wcześniej, schowany na 
najwyższej półce czekał opłatek cukierniczy z wydrukowaną ulubioną postacią z bajek. Gdy po 
kryjomu robiłam tort, a synowie z niecierpliwością wyczekiwali swoich gości - kolegów i koleżanek z 
przedszkola, potem ze szkoły.
Czasy wspólnych zabaw niestety bezpowrotnie minęły. Nawet o cukierki do szkoły specjalnie się w tym roku nie upominali, a o urodzinowej imprezie nie było mowy. Z utęsknieniem czekali tylko na wizytę w sklepie, żeby kupić, za uzbierane od całej rodziny "urodzinowe" pieniądze, nowe telefony komórkowe. Mimo to postanowiłam zrobić im niespodziankę i pod ich nieobecność zrobiłam ciasto. Nie był to tort, nie było świeczek, ale niespodzianka udała się wyśmienicie. Tym bardziej, że skład ciasta to same ulubione słodkości - czekolada, mleko, płatki do mleka.

Składniki:
350 ml śmietanki 30%
250g serka mascarpone
250g herbatników pettit beure
2 białe czekolady
2 mleczne czekolady
4 szklanki płatków typu Kangus

Białe czekolady roztopić w kąpieli wodnej, ostudzić. 200ml śmietanki ubić na sztywno, dodać serek mascarpone, zmiksować na wolnych obrotach dolewając pomału ostudzoną białą czekoladę. Wsypać Kangusy (3 szklanki) i wymieszać łyżką.


W kąpieli wodnej roztopić czekolady mleczne, ostudzić. Resztę śmietany (150ml) ubić na sztywno, dodać do ostudzonej mlecznej czekolady i wymieszać, aż składniki się połączą.


Formę do pieczenia wyłożyć folią spożywczą lub papierem do pieczenia. Ułożyć herbatniki jeden koło drugiego, wlać masę z Kangusami, wyrównać. Ponownie wyłożyć herbatniki i wylać masę czekoladową. Wierzch posypać ostatnią szklanką płatków. Wstawić do lodówki na min. 2 godziny. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz