piątek, 20 października 2017

Wykwintne naleśniki z sosem z kurek


Gdy byłam dzieckiem, często chodziłam z rodzicami na grzyby. Jechaliśmy wcześnie rano. Obowiązkowe kaloszki na nogi, koszyk i malutki nóż do ręki. Znałam się na grzybach. Mój tata wytrawny grzybiarz szybko nauczył mnie i brata jakie okazy można zbierać a jakich nie. 
Znał dobrze miejsca, gdzie rosną prawdziwki, a gdzie maślaki. Mnie najbardziej podobały się zawsze panienki - niepozorne, delikatne grzybki i długiej łodyżce, delikatnym kapeluszu i pięknej brązowej barwie. Podobały mi się przede wszystkim dlatego, że ich kapelusze miały taki sam kolor, jak moje oczy. No i dlatego, że wybornie wprost smakowały w occie. Niestety moja wiedza grzybowa skończyła się bardzo szybko, wraz z wyprowadzką z domu. Będąc studentką, po lesie chodziłam wyłącznie w celach turystycznych. Zmieniłam miejsce zamieszkania, nie znałam miejsc, gdzie można zbierać grzyby. Nie podjęłabym się też już teraz roli rozpoznawacza gatunków jadalnych w naturalnym środowisku. Ale grzyby nadal uwielbiam. Ten zapach, kiedy się suszą, ten smak w sosie, albo przysmażone po prostu na patelni z jajkiem i niebotyczną ilością natki pietruszki.... PYCHA! Niestety teraz już tylko zostają zakupy na targowiskach czy sklepach. Marcin za to uwielbia kurki. Gdy zaczyna się ich sezon, jest to u nas obowiązkowy dodatek do dań. A, że ja nie przepadam za naleśnikami na słodko, stworzyłam wariację kulinarną, która obu nam dogodziła.

Składniki:
naleśniki 
słoiczek białych szparagów
szynka konserwowa - tyle plastrów - ile naleśników
250 g kurek
pół małej cebuli
łyżka posiekanej natki pietruszki
pół dużego kubeczka śmietany 18%
sól, pieprz, papryka słodka
olej

Naleśniki upiec według własnego przepisu, ale muszą być dość cienkie, żeby łatwo dały się zwinąć. Kurki oczyścić, większe pokroić. Cebulę pokroić w kostkę. Podsmażyć na oleju, dodać kurki. Smażyć razem chwilę, a następnie dodać 2-3 łyżki wody i dusić około 15 minut. Doprawić solą, pieprzem, papryką. Zalać śmietaną i po chwili zdjąć z ognia. Na każdy naleśnik położyć plaster szynki i dwa szparagi. Zwinąć w rulonik. Polać sosem z kurek i posypać natką. Danie nie jest zbyt ciepłe. Jeśli ktoś woli zdecydowanie ciepłe naleśniki, gotowe ruloniki bez sosu można włożyć na kilka sekund do kuchenki mikrofalowej albo na kilka minut do nagrzanego piekarnika.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz