Tartinka z tatarem z łososia |
Moje dzieci mają jednak dziwny gust kulinarny. Może nie dziwny, niestandardowy. Zupy, w których pływają kawałki jarzynek - fuj, ale zupę-krem zjedzą z każdego warzywa. Byle były do tego ziarna dyni i słonecznika. Ewentualnie grzanki lub potarty żółty ser. Surówka do obiadu - fuj. Żadna marcheweczka z jabłuszkiem, buraczki, itp. Ale sałatka cesarska, gyros, pomidory z brokułami i fetą, jajeczna, jak najbardziej i w dużych ilościach.
Na kanapki tylko ogórek i sałata. Żadnej rzodkiewki, pomidora. Ale guakamole, pasty - mniam! No i do tego ogórki kiszone i konserwowe, czerwona fasola, ciecierzyca, soczewica i szpinak. I co najważniejsze - szprotki, sardynki, tuńczyk z puszki oraz każda ilość śledzi i łososia. Każda.
W naszej lodówce może nie być żadnej wędliny, czy sera żółtego, ale zawsze będą w niej śledzie - w dowolnej postaci, najczęściej "na raz" i biały ser (to stała pozycja w jadłospisie męża).
Zachęcona przepisem na tatara z łososia, w piątkowy wieczór, postanowiłam więc uraczyć rodzinę (a przede wszystkim siebie) czymś wykwintnym i oryginalnym. Choć sushi moje dzieci też lubią, nie byłam jednak pewna, czy skład potrawy będzie im odpowiadał. W końcu, oprócz ryby, były w niej też jarzynki. I jak myślicie?
Dobrze, że profilaktycznie zrobiłam najpierw jedną tartinkę dla siebie, bo zanim przygotowałam ostatnie, tych pierwszych już dawno nie było, a chłopaki już upominali się o następne. Tatar wyszedł pyszny. Nie jest to danie tanie, ale raz na jakiś czas naprawdę warto je przygotować. Nawet dzieciom.
Składniki:
ok. 250g surowego łososia
1 mały słoiczek kaparów
1 miękkie awokado
biała część surowego pora
1 surowe żółtko
sól, pieprz
2 łyżeczki oleju
1 łyżeczka sosu sojowego
koperek do posypania lub dekoracji
krążki z chleba razowego
Łososia dobrze posiekać ostrym nożem. Awokado umyć, pokroić w kostkę. Por umyć, drobno kroić. Kapary odsączyć. Jajko wrzucić na 10 sekund do wrzątku, oddzielić żółtko od białka. Koperek posiekać. Do łososia dodać por, kapary, awokado, żółtko, wymieszać. Doprawić solą, pieprzem, sosem sojowym. Z chleba razowego wykroić krążki. Nakładać na nie tatara, posypać lub udekorować koperkiem. Smacznego!
Tatar z łososia z awokado i kaparami na chlebie razowym |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz