Pracowałam kiedyś w Wizji TV. Najpierw na infolinii, potem w dziale umów. Było to zajęcie przyjemne i tak różne od dziennikarskiej gonitwy, którą miałam wcześniej, że często zastanawiałam się, kiedy wreszcie zacznie się ta prawdziwa praca. I choć podczas odbierania telefonów trafiali się różni rozmówcy, zdarzały się też wesołe sytuacje. Kiedyś, wieczorem odebrałam telefon od mężczyzny/chłopaka. Standardową formułką wygłaszaną przy odbieraniu telefonu było "W czym mogę pomóc". W odpowiedzi usłyszałam pytanie: "Czy wie Pani, jak ugotować budyń, taki z proszku?" Nie rozłączyłam się, tylko od razu udzieliłam dokładnej instrukcji. Wywiązała się zabawna, miła rozmowa, którą pamiętam do dziś.
W grupie razem ze mną została przyjęta do pracy m.in. Ewa - wesoła, miła i serdeczna dziewczyna. Przegadałyśmy ze sobą każdą wolną chwilę i wiele "nocek" spędzonych na dyżurze. Nie jest chyba dla nikogo tajemnicą, że najlepszym sposobem, aby nie spać w nocy jest jedzenie. Przynosiłyśmy więc na te nasze "nocki" różne smakołyki. Raz Ewa przyniosła kawałki ciasta "Niebo w gębie". Jabłka, orzechy, kruche ciasto, czekolada. Rzeczywiście smakowało bosko. Później kilka razy przetestowałam przepis w domu i teraz postanowiłam go odszukać. Ale, że chodził za mną też makowiec, połączyłam dwa przepisy. Wyszedł pyszny, słodki, mokry tort makowo-jabłkowy z masą orzechową.
Składniki:
ciasto:
25 dag maku zmielonego
40 dag jabłek startych na grubej tarce
1,5 szklanki cukru
6 łyżek kaszy manny
6 jajek
3/4 kostki margaryny do pieczenia
2 łyżeczki proszku
pół paczki rodzynek
Cukier utrzeć na zmianę z margaryną, dodając po 1 żółtku. Dodać mak, jabłka, proszek do pieczenia, mannę, rodzynki i pianę z białek. Masę podzielić na trzy porcje. Kolejno wlać na blachę. Upiec trzy placki, każdy w temp. 180 stopni około 20 minut - do suchego patyczka. Wystudzić.
masa orzechowa:
1/2 kg orzechów włoskich
1 szklanka gorącego mleka
1 kostka masła (ja dałam Kasię z masłem)
1 szklanka cukru pudru
2 żółtka
polewa czekoladowa
Orzechy zemleć w maszynce, lub blenderem, zalać gorącym mlekiem, zostawić do ostygnięcia. Masło utrzeć na krem z żółtkami i cukrem. Dodać orzechy, zmiksować.
Przekładać blaty makowe masą orzechową. Całość polać polewą czekoladową.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz