W sierpniu spędziłam tydzień u swoich rodziców. Dzień przed powrotem wybrałam się z Kubą i ciocią na wycieczkę kolejką wąskotorową. Miała być atrakcja dla dziecka, wyszła chyba przede wszystkim dla mnie.
W wagonie bowiem przywitała się ze mną kobieta. W pamięci pustka. Nic. Ani jedno malutkie światełko, które by mnie naprowadziło, skąd to znajoma. A okazało się, że to koleżanka ze szkoły podstawowej. Ba, dobra koleżanka z tamtych czasów, bo nie tylko znajoma ze szkolnej ławy, ale też z podwórkowej "bandy". Przegadałyśmy więc całą drogę i nie bardzo wiem, co działo się na drodze kolejki, choć Kuba po powrocie miał bardzo wiele na ten temat do powiedzenia. Ale, gdy już emocje po spotkaniu opadły, zaczęłam sobie przypominać, kto ze mną przez 8 lat do SP12 chodził. W rozmowie z koleżanką padła bowiem luźna propozycja spotkania po latach. Na mojej kartce z listą klasy znalazło się "z marszu" 18 osób. Po kilku dniach było już 25. Ale w klasie było nas 39! Oj, trzeba będzie poszukać jakiegoś zdjęcia - może znalazły się tam jakieś podpisy.
A ponieważ szukanie najlepiej idzie, gdy pogryza się coś słodkiego - drożdżowe. Z borówkami amerykańskimi i czerwonymi porzeczkami. Ale może też być rabarbar, morele, maliny. Owoce lata po prostu.
10 dag drożdży
1 szklanka cukru
2 cukry waniliowe
3/4 szklanki oleju
5 jaj
3/4 szklanki mleka
4 szklanki mąki
owoce sezonowe (borówki amerykańskie, jagody, porzeczki, rabarbar, morele, maliny)
Kruszonka:
1/2 kostki margaryny Kasi
150g mąki
80g cukru
Lukier:
cukier puder
woda
Ciasto najlepiej przygotować wieczorem dzień przed pieczeniem. Drożdże rozkruszyć, wsypać do miski, posypać cukrem, cukrem waniliowym, dodać roztrzepane jajka, mleko i 2 szklanki przesianej mąki. Wszystkie składniki wsypywać warstwowo, nie mieszać! Miskę przykryć ściereczką i wstawić na noc (lub 12 godzin) do lodówki. Zagnieść ciasto na kruszonkę. Masło zagnieść z cukrem i mąką, uformować kulę i w folii też wstawić do lodówki. Następnego dnia wymieszać składniki w misce, dodać 2 szklanki przesianej mąki i olej. Dobrze wymieszać. Wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Ułożyć owoce i posypać kruszonką. Piec w temp. 170 stopni 50 minut. Jeszcze ciepły polać lukrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz