Lata temu stanęłam przy stole, aby uraczyć moją rodzinę domowymi pierogami z pieczarkami. Stałam tak pół dnia, ugniatałam, wykrajałam, lepiłam, gotowałam. Domownicy przyszli i... pochłonęli moje dzieło w dziesięć minut. Cała taca pierogów weszła do żołądków moich mężczyzn ani się obejrzałam. Owszem pochwalili, że smaczne, ale cały obiad, na który poświęciłam pół dnia nie trwał nawet 20 minut!
Od tamtej pory zbuntowałam się i powiedziałam: NIE. Chłopaki zjedzą każdą ilość pierogów, jaką bym zrobiła. Na obiad, na podwieczorek i na kolację. Więc skoro tak to ma wyglądać, kupujemy pierogi gotowe. Ale jednak Boże Narodzenie ma swój urok i złamałam swoją zasadę. I znów przez pół dnia robiłam pierogi z kapustą i grzybami. Tyle tylko, że zjedzą je dopiero w wigilię.
Pierogi te są jednak szczególne. Bo i w cieście tkwi pewien sekret i w farszu. Nie byłyby tak dobre, gdyby nie odrobina tajemniczego składnika. Tym razem jest to nie przyprawa, tylko sposób wykonania. Przetestujcie!
Składniki na 35 pierogów:
Farsz:
250g kapusty kiszonej
100g suszonych grzybów
olej rzepakowy tłoczony na zimno
sól, pieprz
Ciasto:
2 szklanki mąki
1/2 szklanki gorącej wody
szczypta soli
Najpierw przygotować farsz. Suszone grzyby namoczyć w wodzie i ugotować (z wywaru będzie całkiem smaczna zupa) do miękkości. Wystudzić, pokroić na małe kawałeczki. Kapustę kiszoną drobno pokroić. Rozgrzać na patelni olej rzepakowy i na bardzo małym ogniu podsmażać około 20 minut kapustę z grzybami. Stale mieszać, aby się nie przypaliła. Można też dolewać oleju. Doprawić solą i pieprzem. Farsz zawdzięcza wyjątkowy smak smażeniu, a nie gotowaniu. Warto więc uzbroić się w cierpliwość i właśnie w ten sposób przygotować kapustę z grzybami. A tak przy okazji będzie też dobra, jako samodzielne danie na wigilijnym stole.
Teraz czas na ciasto. Mąkę wsypać do miski, wymieszać z solą. Zalać gorącą wodą i szybko zagnieść. Gorąca woda jest tajemniczym składnikiem mojego ciasta. Dzięki niej ciasto będzie delikatne, gładkie, jedwabiste. Ciasto podzielić na porcje, rozwałkować, wycinać szklanką okrągłe porcje na pierożki. Na każdą część nakładać łyżeczkę farszu i dobrze skleić.
Pierogi wrzucać porcjami do gorącej, osolonej wody. Po wypłynięciu gotować 7-8 minut. Po wystudzeniu można zamrozić, a potem odgrzać na patelni, lub wrzucić na chwilę do gotującej wody.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz