czwartek, 8 grudnia 2016

Słodka pasta z mascarpone


W czasie adwentu nie jem słodyczy. Mam taką swoją małą tradycję od wielu lat. Żeby to oczekiwanie było wyjątkowe. Ale ponieważ jestem osobą uzależnioną od słodyczy (i zakupów, ale to już inna historia), czasami wytrwanie tych czterech tygodni jest trudne. Więc słodzę wtedy kawę, której wcześniej nie słodziłam, a w chwilach największego kryzysu wyjadam łyżeczą miód albo dżem ze słoika...
W tym roku czas "odstawienia" słodyczy mija mi bardzo spokojnie i bez większych dramatów. Ale zainspirował mnie do stworzenia słodkiej pasty do chleba. Zamiast nutelli. Bo nutellę wolę zdecydowanie bez chleba.

Składniki:
1 opakowanie serka mascarpone
1 owoc kaki
1 łyżka wiórków kokosowych

Owoc kaki obrać, wyciągnąć pestki, pokroić w plasterki i zblenderować na masę. Z serka mascarpone odlać maślankę, dodać wiórki kokosowe i masę z owoców kaki - wymieszać. Najszybsza i dość słodka pasta gotowa!
Myślę, że pasta będzie też się nadawać do przełożenia tortu, gdyż serek mascarpone ma delikatną konsystencję.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz