piątek, 24 lutego 2017

Jajka faszerowane -przekąska na ciepło



Szkoła moich synów może się pochwalić prowadzeniem nie lada lekcji. Nie jest to wcale wyjątkowy polski, rodem ze "Stowarzyszenia umarłych poetów", ani eksperymenty, jakie można obejrzeć na kanale "Nauka to lubię". Nie jest to żaden przedmiot obowiązkowy, który przewidziało MEN. Ale lekcja to niecodzienna.
Można by rzec, że to najzwyklejsza lekcja dobrego serca, ale słowo daję, że dla mnie to jednak coś godnego podziwu. Kilka lat temu szkoła wzięła udział w działaniach fundacji "Adopcji serca" i dzięki jednej z pań nauczycielek "adoptowała" Anitkę - małą dziewczynkę z biednej, wielodzietnej rodziny z Zambii. Dla Anitki co roku organizowane są w szkole biesiady - popołudniowe spotkania tematyczne. Była biesiada z aniołami, kolędowa, królewska, wojskowa. W tym roku, w Tłusty Czwartek była biesiada taneczna. Występowali uczniowie, zaproszeni goście, były stoiska z ciastami, licytacja. Widzów z roku na rok niestety jest coraz mniej. Szkoda. Dla mnie to piękna i najprostsza lekcja człowieczeństwa, jaką można dać dzieciom. Tym bardziej, że zebrane zwykle 2 tysiące złotych wystarczają na całoroczne utrzymanie i edukację Anitki.

My zwykle w domu "biesiadujemy" w piątkowy wieczór. Jest rodzinne oglądanie filmu i czasami oprócz popcornu coś dobrego do przegryzienia. A ponieważ to "ostatkowy" weekend - będzie coś ekstra. Jajka faszerowane na ciepło.

Składniki:
Jajka ugotowane na twardo - ilość zależna od liczby osób
2-3 łyżki posiekanego szczypiorku, natki, koperku
1 łyżka miękkiego masła
sól, pieprze
bułka tarta
masło klarowane

Jajka ugotować na twardo. Dobrze wystudzić w zimnej wodzie. Nie obtłukiwać skorupek! Jajka w całości przeciąć zdecydowanie ostrym nożem na pół. Ostrożnie, łyżeczką wyjąć jajka, pozostawiając skorupkę. Bardzo drobno posiekać zieleninę. Jajka dobrze rozgnieść widelcem. Dodać zieleninę, sól, pieprze i masło. Wymieszać aby powstała jednolita masa. Nałożyć do skorupek, dobrze ubijając. Połówki posypać bułką tartą (można też nasypać bułkę na talerzyk i każdą połówkę docisnąć do niej, tak, jak robi się z panierką). Jajka podsmażać na patelni, na maśle klarowanym. Podawać na ciepło.







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz