Taki moment, kiedy dziecko zaskakuje ciętym ale szalenie inteligentnym "dogryzieniem". Nie wiadomo - obrazić się, czy uśmiechnąć i pogratulować inteligencji.
Mój syn ma kłopoty z matematyką. Stracił z nią kontakt jakiś czas temu i nie udało mu się samemu odzyskać. Co ciekawe on sam tego nie dostrzega, idąc w zaparte, że umie. Szkoda tylko, że oceny tego nie pokazują. Wkroczyłam więc do akcji i okazuje się, że przykłady robione w domu początkowo idą całkiem nieźle. Kolejny sprawdzian znów pokazuje coś innego. Wracamy więc z przykładami do początku. I tu zaczyna się problem, bo syn, choć początkowo był całkiem chętny do pracy, teraz uparcie nadal twierdzi, że wszystko umie, a ja się czepiam, żeby nie powiedzieć czegoś gorszego. Idzie w zaparte. Moja cierpliwość niebezpiecznie zbliża się do granicy, po przekroczeniu której, nie będzie już mowy o wspólnym robieniu zadań. Ale się staram. Siadamy więc jeszcze raz, pozytywnie nastawieni (przynajmniej ja). Mówię spokojnie: Wyjmij brudnopis. A mój syna odpowiada równie spokojnie: Dobrze pani Dolores Umbridge. No i w tym właśnie momencie zatyka mnie. Nie wiem, śmiać się, czy obrazić. Przed oczami staje mi natychmiast scena z Harry'ego Pottera, gdy Harry przyszedł do profesor Umbridge pisać za karę. Pomyślałam: No pięknie. Refleksja jaka mnie naszła, wymagała czegoś słodkiego i dobrego. I tak powstały rogaliki z marmoladą.
Składniki:
z podanych proporcji wychodzi 50 rogalików
2,5 szklanki mąki
2 jajka całe
2 żółtka
25g drożdży
1 łyżka śmietany
0,5 szklanki cukru
cukier waniliowy
margaryna do pieczenia np. Kasia 200g (odciąć końcówkę)
margaryna wieloowocowa
cukier gruba rafinada
Mąkę wsypać do miski, dosypać cukier i cukier waniliowy. Na środku zrobić dołek. Wbić do niego jedno jajko i dwa żółtka. Drożdże wymieszać ze śmietaną, wlać do "dołka" z mąki. Na brzegi poukładać kawałki zimnej margaryny. Całość najpierw siekać nożem, a następnie zagnieść w kulkę. Podzielić na porcje, rozwałkowywać i wykrawać szklanką kółka.
Na każde nałożyć po łyżeczce marmolady. Złożyć na pół i dobrze docisnąć brzegi.
Jajko rozkłócić w miseczce. Każdy rogalik posmarować jajkiem i posypać cukrem z grubej rafinady.
Wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni. Piec 20 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz